Home Lennert De Gelder – afdeling TANDTECHNIEKEN

Lennert De Gelder – afdeling TANDTECHNIEKEN

Afgestudeerd in juni 2017

Wie zijn jullie ?

Vader Jo en zoon Lennert De Gelder van labo De Gelder in Zele.

Waarom hebben jullie voor tandtechniek gekozen?

J en L: Van kleins af aan zaten we in het vak. Het is ons als het ware met de paplepel ingegeven, we zijn er beide mee opgegroeid. We zagen dat er hard gewerkt moest worden, toch zijn we beide in het beroep gestapt.

Wat vind je zo leuk aan tandtechniek?

Tandtechniek is een boeiend beroep, er zijn regelmatig nieuwe ontwikkelingen en nieuwe technologiën. Bijvoorbeeld op vlak van de implantaten vroeger zagen we 1 werkstukje binnenkomen, de dag van vandaag komen er dagelijks verschillende werkstukken binnen. We zitten ondertussen al aan de 3de generatie CAD CAM technieken. We werken met verschillende materialen en geen enkele mond is het zelfde. Elk werkstuk is uniek en een uitdaging voor de technicus.

We zijn ook meer manger geworden dan technicus. Hiermee wil ik zeggen dat we meer en meer contact hebben met klanten. Onze klanten zijn tandarsten, stomatologen,..  We doen dagelijks werkbesprekingen om een werkstuk tot een goed einde te brengen. De patiënt staat hierin centraal, want zijn mening is een heel belangrijke factor in het geheel.

J:De werkstukken die gemaakt worden met CAD CAM gaan meer naar Lennert. De ‘oude tandtechniek’ het manuele werk, neem ik voor mijn rekening.

L: Wij kiezen bijvoorbeeld de vorm van tanden om een werkstuk te vervaardigen,.. Een nieuwe lach creëren voor een patiënt, dat doen WIJ als technicus.

Dit is toch fantastisch …

Waar haal je echt voldoening uit?

L: de vòòr en na zien bij iemand, complimenten van de tandarts en vooral de patiënt. Die glimlach op het gezicht van de patiënt, daar doen we het toch voor…

P: De vele tevreden klanten (patiënt en tandarts), samenwerking met de tandartsen, de manier van werken, mensen intern doen samenwerken.

Waarom moet ik als technicus bij jullie zijn?

L:De familiale sfeer, teamwork, een goede verstandhouding. Je voelt aan de collega’s dat hier een goede sfeer heerst.

Welke belangrijke lessen heb jij geleerd die je kunt doorgeven?

J:Stap voor stap alles opbouwen, niet kunnen lopen voor je kan kruipen.

Alle stappen willen doen, en leren. Zo krijg je respect voor alle stappen in het proces tot het uiteindelijke eindproduct. Sommigen willen te snel gaan in het beroep. Ze willen ineens te hoog op de ladder beginnen.

Ook het ‘manuele’ is zeer belangrijk in ons beroep.

Iets waar je niet 100% zeker van bent, niet laten buiten gaan. Dit komt steeds terug. Altijd je werkstuk maken zoals het voor jezelf zou doen.

Wat vind je belangrijk in tandtechniek? Wat waren je belangrijkste ervaringen?

J:De morfologie (vormgeving) kennen van je tanden!

Je kan iedereen leren gips uitgieten, maar morfologie dat kan je niet iedereen aanleren. Elk stukje van een tand heeft zijn functie.

Waarom heb jij voor je opleiding voor Stella Maris afdeling tandtechniek gekozen?

J en L: De kwaliteit, het niveau, de aanpak, het theoretisch niveau.

J:Vroeger toen ik nog op school zat kregen we morfologie van tandarts Deleye. Hij kon héél boeiend vertellen. Hij kon alles schitterend uitleggen.

Is er veel verschil tussen school en de werkvloer?

L: Zeker en vast!

Vooral de theoretische vorming is belangrijk.

In praktijkles kunnen de leerligen maar 1 of 2 keer iets doen, omdat er te veel facetten van het vak zijn. Dat is wel spijtig. Door bepaalde zaken veelvuldig doen, leer je iets. Leerlingen zien een basis praktijk op school, maar de echte praktijk komt later in het labo.

Een dagopleiding in de school is een goede investering voor het labo, praktisch gezien dan. Wat ik hiermee wil zeggen: het voordeel van een leerling van jullie school is, dat hij theoretisch mee nadenkt, voor hij iets doet.

Wat zijn de capaciteiten voor geen goede tandtechnieker?

handvaardig zijn,

morfologische kennis,

doorzettingsvermogen,

stressbestendig zijn,

leergierig zijn,

interesse hebben in alles wat met het beroep te maken heeft,

gebeten zijn door de job,

passie voor het beroep.

Wat vindt jij Jo (vader) van de modernisering van tandtechniek?

J: Dat is een trent die je niet kan tegenhouden, in alle branches is dit aan het gebeuren. De digitale revolutie.

Er is zelfs een beroepsvereniging van de 3D- printers.

Ik sta er achter. Ga je niet mee, dan blijf je stil staan. Er zijn zoveel meer mogelijkheden met CAD CAM, je hebt een constante kwaliteit.

Bijvoorbeeld een lepel om een afdruk te nemen die geprint wordt, is exact overal even dik. Dit kan een werknemer niet evenaren. Een werknemer heeft goede, en slechte dagen.

Maar wat wel heel belangrijk in dit hele CAD CAM gebeuren is een goede technieker die know how en inzicht heeft. De computer maakt nog altijd wat wij vragen. Hij denkt niet na.

Vroeger was het vooral restauratieve tandtechniek, nu is het esthetische tandtechniek.

Het voordeel is dat we een vòòr en na hulpstuk kunnen maken in 3D. Deze kunnen gepast worden in de mond, alvorens men definitief iets maakt voor de patiënt. Er kan een simulatie gemaakt worden waar we naar toe kunnen gaan. Zoals je bij de kapper kan zien hoe je staat met krullen of een andere kleur haar.

Hoe zien jullie de toekomst in tandtechniek? Is er werkzekerheid binnen tandtechniek?

Tandtechniek is een knelpuntberoep.

Overal worden techniekers gezocht. Hier is zeker toekomst in.

Als je één tip aan toekomstige of bestaande leerlingen mocht geven, wat zou dat zijn?

L + P: Passie voor het beroep is het begin van alles!