Uitstap VUB - Fotonica - Brussel

Op dinsdag 5 februari trokken we met de klassen 6TW en 6OP in de voormiddag naar de VUB in Etterbeek voor de wetenschapsshow Fotonica. Deze had als rode draad alles wat te maken had met optica. Na een introductie door de presentator werden er 6 verschillende onderwerpen op een luchtige manier en met demonstraties doorweven presentatie voorgesteld. Deze onderwerpen waren onder meer "Wat is licht?", "Transporteren van licht" of "Fluorescentie". Na elk deeltje was er de mogelijkheid om, via het verzenden van smsen, deel te nemen aan een quiz. Op het einde van de show wonnen de 5 beste scores dan een prijs, uitgereikt door de VUB. De leerlingen volgden geïnteresseerd de presentaties en vonden het een leuke uiteenzetting. Na het middagmaal op de VUB vertrokken we met de tram en de metro naar het centrum van Brussel. Daar maakten we een stadswandeling langs belangrijke bezienswaardigheden in Brussel zoals de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, de Beenhouwersstraat, de beurs, de Grote Markt en uiteraard Manneken Pis. Vervolgens terug met de trein naar Antwerpen na een leuke en interessante dag.

Studiereis Parijs - 6 Optiek en 7 Optiek

Op woensdag 26 september trokken we met de lln. van 6 OP en 7 OP naar Parijs voor een
stadsbezoek om een bezoek te brengen aan de Silmo, de jaarlijkse internationale vakbeurs voor de optiekwereld in Villepinte nabij Parijs.
Op woensdag en donderdag verkenden we Parijs te voet, met de metro en per fiets.
Een stadsbezoek per fiets loont echt de moeite en is ook in Parijs een aanrader. De lichtstad bewonderen vanop de Eiffeltoren blijft indrukwekkend.
Op vrijdag namen we de shuttle naar Villepinte voor de eerste beursdag van de Silmo: de grote poort van de bedrijfswereld ging open.
Nieuwe collecties monturen en zonnebrillen, nieuwigheden voor low vision, de laatste ontwikkelingen voor contactologie en optometrie, demonstraties van de allernieuwste slijpautomaten, kortom, we hadden ogen te kort om alles van dichtbij te volgen en te bestuderen. Zaterdag namen we de tijd om langs winkelgalerijen te kuieren en dan keerden we met de Thalys terug naar Antwerpen.

7 Optiek bezoekt de firma Microlens te Elst (Arnhem)

op maandag 20 november bezochten we met 7 Optiek de firma Microlens te Elst (Arnhem), Nederland. Dit bedrijf produceert zowel vormstabiele, sclerale als zachte contactlenzen. De leerlingen werden wegwijs gemaakt in de wereld van de sclerale lenzen (vaak voor medische toepassingen). We werden doorheen het hele productieproces geleid. Van bestelling tot aflevering. Frezen, polijsten, graveren, schoonmaken, alles kwam aan bod. 

Voor nog meer info kan je terecht op:

https://www.microlens.nl/nl/

 
20171120_141719.jpg
 

7 Optiek goes Silmo @Paris

2017-10-09 16.34.34.jpg

De leerlingen van 7 Optiek zijn naar de optiekbeurs in Parijs geweest. Iedereen die opticien wil worden, moet Silmo eens gezien hebben, en dat hebben we dan ook gedaan!

De Thalys bracht ons op zondag 7 oktober veilig naar Parijs. Een zonnige wandeling leidde naar ons hotel. Wat opgefrist trokken we de stad in voor een wandeling waarbij iedereen een gidsbeurt verzorgde. Prettig om de sfeer van de stad op te snuiven en al enkele bezienswaardigheden mee te pikken.

2017-10-08 18.24.02.jpg
2017-10-08 15.14.22.jpg
DSC_0063.JPG
DSC_0001.JPG
DSC_0004.JPG
DSC_0024.JPG
DSC_0083.JPG

Maandag stond Silmo op het programma. We hadden wel wat bekijks: een jeugdig groepje dat rechtstreeks naar een bal kon gaan, zo strak in het pak! Enkele woorden om de beurs te omschrijven: groots, héél veel monturen en toestellen, best wel warm in dat pak met das, een goede oefening voor onze talen, te weinig tijd om alles te bekijken,… We waren moe, achteraf, maar niet te moe om naar Montmartre en de Eiffeltoren by night te gaan!

2017-10-09 08.48.45.jpg
2017-10-09 08.48.25.jpg

Dinsdag was onze laatste dag al in Parijs. Een vrolijke Nederlander was onze gids op de fiets. Een hele leuke manier om op korte tijd veel van de stad te zien én er nog wat over te weten te komen. Achteraf was er nog wat tijd voor een gezellige wandeling als afscheid van de stad. De combinatie Silmo-Parijs was perfect geslaagd. Konden we deze driedaagse nog eens doen, dan zouden we niet twijfelen!

2017-10-10 10.52.47.jpg
DSC_0239.JPG
2017-10-10 08.27.56.jpg
DSC_0157.JPG
DSC_0167.JPG
We sluiten dit fotoverslag af met een kleine OPTIEKse illusie :-) 

We sluiten dit fotoverslag af met een kleine OPTIEKse illusie :-) 

4-4 tornooi voetbal 25 oktober 2017

Het is een jaarlijkse gewoonte; het 4-4 veldvoetbaltornooi op de terreinen van 'Vlug Vooruit'.   

We gingen dit jaar gaan voor 'kwaliteit' in plaats van 'kwantiteit' (3 jaar geleden waren we hier met 70 leerlingen).  Er waren toen ook maar enkele scholen ingeschreven. Nu komen er scholen uit Brasschaat, Ekeren en Borgerhout.  Er waren ook enkele ploegen ingeschreven van 'Marco Polo', deelinstelling van SISODM  met jongeren die nog maar net in België zijn.

Vandaag konden we beroep doen op 2 ploegen bij de scholieren; 1 ploeg bij de cadetten; 2 ploegen bij de miniemen en 1 damesploeg. 

Ilias, Davian, Fareeda en Nathan

Ilias, Davian, Fareeda en Nathan

Tariq, Mohamed, Abdullah en ... Boaz

Tariq, Mohamed, Abdullah en ... Boaz

Omar, Abdelilah, Yunus, Ibrahim en Mounir

Omar, Abdelilah, Yunus, Ibrahim en Mounir

Destiny Gilbert Jeremy Felix Jahya Neibely

Destiny Gilbert Jeremy Felix Jahya Neibely

Youssef, Davon, Vladek en Lasana

Youssef, Davon, Vladek en Lasana

Celien, Barizah, Parvana, Anika en Esi

Celien, Barizah, Parvana, Anika en Esi

 De dames moeten binnenkort aantreden op het veldvoetbaltornooi in Herenthout (tegen scholen uit Herentals en Heist-op-den-Berg).  Ideaal om dus elkaar beter te leren kennen.  In een aanvangsfase ging het moeilijk maar tegen 16u stond er een echte ploeg op het veld en werden de wedstrijdjes gewonnen.  De progressie was opmerkelijk en het plezier was aanstekelijk.  Esi en Celien vonden elkaar blindelings op het veld en dat is fijn.  Ook de andere wedstrijden verliepen in vriendschappelijke sfeer.  

De organisatie verliep voor de rest perfect.  Ook op sportief vlak deden we het goed en nestelden onze SteM ploegen zich bij de eersten in de rangschikking.

 
Resultaten.png
 

Klik hier voor meer foto's

Front.png

Spirulina-project - 4/5/6TW en 7CP

 

Afgelopen vrijdag stond in teken van ons project rond de kweek van Spirulina.

De dag ging van start met een lezing van Koen Fauconnier, zaakvoerder van AgrAqua, die met veel enthousiasme en een zeer uitgebreide kennis onze leerlingen duidelijk maakte wat er allemaal komt kijken bij de kweek van Spirulina.
Na deze lezing gingen de leerlingen in drie groepen naar de labo's om deel te nemen aan drie verschillende workshops. Zo hebben onze leerlingen hun eigen voedingsbodem gemaakt, de Spirulina-algen bestudeerd onder de microscoop en zelf een Secchi-meter gebouwd om de concentratie aan Spirulina-algen te bepalen.

Hieronder vindt u een aantal sfeerbeelden van de dag zelf.

 

Foto 1.jpg
Foto 2.jpg
Foto 4.jpg
Foto 5.jpg
Foto 6.jpg
Foto 8.jpg
Foto 9.jpg
Foto 10.jpg
Foto 11.jpg
Foto 12.jpg
Foto 13.jpg
Foto 14.jpg

Week 2 in Südtirol - update

 

Zoals jullie al konden lezen in het eerste weekverslag zijn onze leerlingen van 6H/7RD/RK op uitstap naar Südtirol. We zijn de tweede week ingegaan en kijken weer uit naar hetgeen ze ginds beleven. Enjoy.

 

DAG 8

Het is maandag en de tweede week is aangebroken. Iedereen dus terug in het gareel. We rijden bijna 2 uur om aan het Gardameer een olijfoliemuseum te bezoeken, uiteraard met bijhorende degustatie van de verschillende oliën, balsamico’s en azijnen. Zo heeft dit ook geen geheim meer voor ons.

Op de terugweg stoppen we bij het wereldbefaamde spumantebedrijf Ferrari.

Foto 23.jpg

Na het indrukwekkende aanzicht van DUIZENDEN gevulde flessen kregen we een theoretische uitleg gekoppeld aan een visuele rondleiding doorheen het bedrijf...

Foto 24.jpg

... gewoon geweldig. We werden daarna verrast met een degustatie van een Ferrari Perlé van 2010. Zijn hier nog woorden voor nodig?


DAG 9

Dinsdag hadden we een afspraak met de iceman Ötzi genaamd. Deze ijsmummie werd in 1991 per ongeluk gevonden door een aantal wandelaars in de Oostenrijkse alpen. (voor meer info kan u terecht op de website van schooltv: https://www.schooltv.nl/video/oetzi-de-ijsmummie-van-meer-dan-5000-jaar-oud/)

Foto 25.jpg

Elk jaar lost deze wereldberoemde kerel nog steeds nieuwe ontdekkingen over z’n leven, kleding, wapens en hoe ze hem gevonden hebben.

Na de middag werden we verwacht in de hotels “Laurin en Greif”, die gerund worden door de familie Staffler. We starten de tour in de tuin.

Vervolgens waren de bar, de ruime kamers en het onthaal van het hotel Laurin aan de beurt. Allen waren even indrukwekkend. Zij die hier ooit geweest zijn weten dat we hier over een luxueus hotel kunnen spreken.

Foto 27.jpg

Vervolgens werden de geheimen van het iets kleinere hotel Greif blootgelegd. De twee hotels zijn zo verschillend van inrichting maar stralen beiden rust en luxe uit. Het ene hotel is vol pracht en praal terwijl het andere strak en modern is.

Foto 28.jpg

DAG 10

Het is ondertussen woensdag en vandaag bezoeken we het "Messner Mountain Museum". Reinhold Messner, waarnaar het museum is vernoemd, is een italiaanse bergbeklimmer die als eerste de 14 "+8000 m-bergen" van de wereld heeft beklommen en als eerste de Mount-Everest heeft overwonnen zonder gebruik te maken van zuurstof. In het museum was het ongelofelijk om te zien hoe het bergbeklimmen door de jaren heen is geëvolueerd.

Foto 29.jpg

Na dit openluchtmuseum moeten we een uurtje rijden door de prachtige natuur van het Sarntal.

Foto 30.jpg

In het Sarntal kregen we te zien hoe op ambachtelijke wijze Bauernspeck wordt gemaakt. Deze boerderij ligt op 1540 hoogtemeters met een pracht van een uitzicht.

De varkens, koeien, kippen, honden,…. kennen een zorgloos/stressvrij leven. Buiten het slachten van de dieren gebeurt hier alles op de boerderij. Het kweken, uitbenen, pekelen, roken, drogen, laten rijpen. Terwijl de industrie Bauernspeck op 6-7 maanden maakt, duurt het verwerkingsproces hier enkele jaren.

Foto 32.jpg

Vorige week plukten we nog appelen op een appelgaard, vandaag zien we de volgende stap in het verwerkingsproces, ditmaal bij de firma Kurmark.  

Tijdens de rondleiding kregen we te zien hoe de appelen gewogen, bewaard, opgeslagen, gewassen, gefotografeerd en verpakt worden. Iedere keer als we nu een appel eten gaan we hier aan denken! De rondleiding werd beëindigd met een heerlijke Verkostung (proeverij) van de bekendste appelsoorten, uiteraard vergezeld van een glaasje vers geperst appelsap. Gewoonweg zalig! 

Na de middag stond er een wandeling door de Rastenbachklamm op het programma. Dit is een indrukwekkende afdaling langs een rivier met bijhorende watervallen.

Foto 35.jpg

We klauteren steeds omhoog en omlaag over talloze trappen en verschillende hangbruggen om dan her en der te kunnen genieten van prachtige uitzichten.

Op het einde van deze wandeling lag "Weingut Dominikus". Hier werden we gedurende 3 uur ondergedompeld in de meest indrukwekkende kellerei die we ooit gezien hebben. Deze kellerei werd gedurende 30 jaar opgebouwd door één persoon die alles heeft uitgegraven met enkel een houweel, schup en kruiwagen. Tijdens de dag moest hij werken en in zijn vrije tijd was hij bezig met de kelder uit te graven en alles op te bouwen. Dit heb ik in mijn leven nog niet gezien!

Foto 37.jpg
Zoals ze zeggen: "work in progress"

Zoals ze zeggen: "work in progress"

Foto 39.jpg

Fantastische belevenis in Südtirol

 

Elk jaar gaan onze leerlingen van 6 Hotel en 7 RD/TR op gastronomische excursie naar het fenomenale Südtirol. Een prachtige omgeving en veel inspirerende workshops staan garant een unieke ervaring. Wij zijn er alvast jaloers op. Hier kan je de belevenissen van onze leerlingen volgen.

Veel leesplezier!

 

DAG 1

Iedereen (lln 7RD/TR, 6H en leerkrachten) werd om 5u45 verwacht aan de grijze poort. Ja je leest goed om 5u45 en dat nog op een zondagmorgend. Na een zware rit met zéér veel verkeer, hevige regenval, de nodige wegenwerken zijn we na 2 uur file rijden toch op onze bestemming geraakt.

Foto 1.jpg

Brixen verkennen, avondeten en bedje in. maandag om 7u30 ontbijt want we moesten 45 min. rijden naar de koffiebranderij Caroma. Heb je al eens een gedreven/ gepassioneerde vakman ontmoet? Dan moet je eens met deze baristaman spreken.

Af en toe werd het verhaal "koffie" iets te technisch en was de aandacht wat weg! maar TOP bezoek!

Af en toe werd het verhaal "koffie" iets te technisch en was de aandacht wat weg! maar TOP bezoek!

Foto 3.jpg

Na de lunch gingen we verder naar het visbedrijf DeNardo. Tja ook hier weer een  gedreven/ gepassioneerde vakman. De eigenaar Sandro haalt alles uit zijn koelingen om toch maar een goed beeld te krijgen van "wat is verse vis." na een 3 uur durende uiteenzetting terug naar de jeugdherberg.

Foto 4.jpg

DAG 2

Na een stevig ontbijt en een fikse wandeling (onderweg biddend dat het droog bleef, want de weersvoorspellingen voor vandaag waren niet goed) kwamen we bij de hotelschool aan.

Foto 5.jpg

Eerst een theoretische uitleg, werking school, onderwijs, duaal leren,... gevolgd door een rondleiding. Zoals ieder jaar eindigen we met een 4 gangen menu. Prachtig menuutje, je merkte dat het dit jaar een abschlussklasse (vrij vertaald: toppers) was.

Zeer lekker, mooie presentatie, keigoede bediening...

Zeer lekker, mooie presentatie, keigoede bediening...

In de namiddag werden we verwacht bij Käse-affineur Degust. De eigenaar Hansi is zo gepassioneerd (dit is zéér zachtjes uitgedrukt) dat zijn uitleg over wat kaas juist is, hoe je deze het beste bewaart, bewerkt en serveert bijna 3 uur duurde en geen moment verveelde .

Foto 7.jpg

Een degustatie van 8 verschillende kazen: roomkaas, witte schimmel, gedrenkt in wijn, gerookt in whiskyvaten, blauwe schimmel, koe, schaap, buffel, tja wat hebben wij niet geproefd.

Hansi weet de aandacht van Dhr. Truyens wel te trekken.

Hansi weet de aandacht van Dhr. Truyens wel te trekken.

Groot gelijk Milan, leg dat maar vast met jouw camera!

Groot gelijk Milan, leg dat maar vast met jouw camera!


DAG 3

Woensdag is de verhuisdag, dan gaan we van de jeugdherberg in Brixen naar hotel Weingarten in Kaltern. Maar voor we dit doen hebben we nog een verkosting bij een plaatselijke bierbrouwer. De brouwerij Gassl Bräu is voor Norbert een hobby die is uitgegroeid tot een fulltime job. Hij brouwt enkel voor zijn eigen zaak ( Eigelijk voor het ganse dorp). Ook hier komen we al een paar jaar maar dit jaar verraste hij ons met een nieuwe video waar het volledige bierproces zeer duidelijk is voorgesteld. 

Foto 10.jpg

Na de lunch hebben we een stevige bergwandeling gemaakt naar het hoger gelegen klooster. Het was echt een kuitenbijter. Na de prachtige foto’s van het berglandschap, hop naar het busje en op weg naar hotel Weingarten.

Foto 11.jpg

DAG 4

Donderdag moesten we vroeg uit de veren want om 9.00u werden we verwacht op de wijngaard Ölleiten. Na een woordje uitleg hoe en wat er van ons verwacht werd konden we gaan plukken. Het was een prachtige dag met veel zon.

IMG_20171005_092519.jpg

Oh ja er werd ook nog hard gewerkt! 7 rijen, dat is 4 bakken vol van 300 kg, hebben wij op een paar uur geplukt! Proficiat aan de lln.

Foto 13.jpg

Na de lunch (op een hout vuur klaargemaakte gezoden worst, polenta, bauernspeck met witte kool, gorgonzolakaas en een beetje mosterd, opgediend in het zonnetje, gewoon zalig) hadden we een uurtje vrij en zijn we gaan waterfietsen. Tot hier de vrije tijd, het werd direct weer ernst met een rondleiding en degustatie in grappadestilleerderij Walcher door de eigenaar himself.

Foto 14.jpg

DAG 5

Ook vrijdag is het vroeg ontbijten (trouwens een prachtig ontbijtbuffet), om 9.00u stonden we klaar om mee te helpen bij het plukken van appels. De appelsoort Fuji moesten we onderhanden nemen. Na een uitleg hoe we dit moesten doen (wat helemaal niet gemakkelijk is!)  werden we verdeeld in 2 groepen. Iedere groep moest aansluiten bij een plukkerstrein.

Foto 14.jpg

Tja, het tempo van deze mannen konden we echt niet bijhouden. Wij plukten 3 appels op dezelfde tijd dat die mannen een boom kaal plukken! Er werden ons 3 verschillende plukmethodes uitgelegd en getoond. Na een lunch in de mensa was het nog niet gedaan. We kregen een rondleiding in de prachtige kelders van Laimburg met een wijndegustatie in de Felsenkeller. Waar we de 3 autochtone druiven proeven: Gewürztraminer, Lagrein, Vernatsch.

Foto 16.jpg
Foto 17.jpg

DAG 6

 

Eindelijk, het weekend is aangebroken, we kunnen 2 dagen rusten! Zaterdag op tijd uit de veren om naar de markt in Bozen te gaan.

Foto 18.jpg

We kunnen deze markt vergelijken met onze vogelmarkt. Na de middag was er in het dorp Kaltern een Weinkulinarium. Op het marktplein waren alle kellereien (n.v.d.r: kellerei = een wijnbedrijf) verzameld. Voor €5 huurde je een glas en kon je per kellerei alle wijnen proeven voor €2. Er was een live coverbandje leuke muziek aan het spelen.

Foto 19.jpg

Ja, de sfeer zat erin. Rond 18.00u was het gedaan, de zon was van het pleintje en het werd frisjes. Tijd om naar "huis" te gaan.  


DAG 7

Zondag de dag der waarheid! Een opwarming voor de sportdag! We konden uitslapen want om 10.30 vertrokken we pas.

Foto 20.jpg

Het was prachtig fietsweer, iets frisser in de ochtend maar na de pasta 's middags werd het behoorlijk warm.

Foto 21.jpg

Ook dankzij de hoogtemeters is er wel wat zweet gevloeid. Buiten zere benen en een pijnlijk zitvlak heeft iedereen deze sportieve dag goed overleefd.

Foto 22.jpg

Als beloning werd er in het hotel een degustatiemenu opgediend. Iedereen was zo moe dat om 22.00u het zandmannetje al langskwam.