Verkeerseducatie voor 4de jaren, 3de graad en Se-n-Se

In samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde werd er gewerkt aan verkeerseducatie. Jongeren tussen de 10 en 24 jaar zijn helaas oververtegenwoordigd in de ongevallenstatistieken. Verkeersongevallen zijn grootste doodsoorzaak voor jongeren! Via verschillende workshops werden onze leerlingen bewust gemaakt hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen gedragen.

Bijzonder confronterend was de ervaring in een tuimelwagen: het correct dragen van de veiligheidsgordel was meer dan duidelijk. Met een VR bril werd getoond hoe moeilijk het is om als bestuurder het gezichtsveld in alle spiegels van een vrachtwagen in de gaten te houden. Praktische en nuttige tips om dagelijks toe te passen in het verkeer. Dank je wel VSV.

 

Studiereis Südtirol: 6de jaar Hotel - 7de Specialisatiejaren

Programma

Vrijdag 17 maart
9 uur we staan reeds op “Ölleiten”, die stilaan een beetje een Stella Maris wijngaard geworden is. Wij oogsten hier sinds vele jaren. Nu wilden we eens iets anders proberen en de pas gesnoeide wijnstokken opbinden. Weer een nieuw aspect van het wijnbouwen dat we in praktijk hebben gebracht.

De traditionele lunch met polenta, worst, Bauernspeck en Gorgonzola lieten we niet aan ons voorbijgaan.

DISTILLATIEPROCES
Walcher, ook een beetje ons familiebedrijf. Grappa, limoncello en fruitlikeuren.

Bestel maar en wij geven je alle info over distilleren, aroma’s en smaak.

Zaterdag 18 maart

Verona, Arena, Ponte Scaligero, Castel Vecchio, Piazza Erbe en ….Romeo & Julia.

Zondag 19 maart

Wij (de leerkrachten) werden aangenaam verrast door de leerlingen.
Dan een keileuke, ontspannende maar voor sommigen zeer zware fietstocht van 45 km.
14 aan de start …. en 14 SAMEN aan de aankomst!!!

IMG_0479.JPG

Maandag 20 maart

Gala, Golden Delicious, Fuji, Braeburn, Granny Smith, Red Delicious, Kanzi, Modí, Pink Lady,……
Hoe worden ze geoogst? Hoe worden ze bewaard? Hoe worden ze beoordeeld? Hoe en waarheen worden ze getransporteerd?
Antwoorden: één adres, de leerlingen van Stella Maris’ studiereis

   
  
 
 96 
  
    
  
 Normal 
 0 
 
 
 21 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 NL 
 X-NONE 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
    
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:Standaardtabel;
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:Calibri;
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-fareast-language:EN-US;}
 
    Laimburg, onze begeleiders van het eerste uur.  Een wijnbedrijf, tuin- & landbouwschool én onderzoekscentrum onder één dak.  In de Barriquenkeller gaven we onze ogen de kost, in de Felsenkeller was het aan onze neus- en smaakzintuigen om te werken en onze oren namen gretig alle wijsheid van de Weinkellermeister aan.

Laimburg, onze begeleiders van het eerste uur.

Een wijnbedrijf, tuin- & landbouwschool én onderzoekscentrum onder één dak.

In de Barriquenkeller gaven we onze ogen de kost, in de Felsenkeller was het aan onze neus- en smaakzintuigen om te werken en onze oren namen gretig alle wijsheid van de Weinkellermeister aan.

Dinsdag 21 maart

SPUMANTE = CHAMPAGNE ???

Misschien wel beter(?), Chardonnay en Pinot Noir worden gebruikt, wijnen worden verzorgd en verbeterd, tweede hergisting op de fles (metodo classico) en min. 30 maanden bewaard. We degusteerden een Millesimé 2010 Rosé en …subliem, mooie pareling en kersennoten in aroma en smaak.

   
  
 
 96 
  
    
  
 Normal 
 0 
 
 
 21 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 NL 
 X-NONE 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
    
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:Standaardtabel;
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:Calibri;
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-fareast-language:EN-US;}
 
    Gardameer, toplocatie voor olijfgaarden en de productie van olijfolie en aanverwante producten.  In het museum konden we proeven van olieën, balsamico’s, tapenades. De meisjes kwamen aan hun trekken dankzij de verschillende lichaamsproducten en zepen op basis van olijfolie. 

Gardameer, toplocatie voor olijfgaarden en de productie van olijfolie en aanverwante producten.

In het museum konden we proeven van olieën, balsamico’s, tapenades. De meisjes kwamen aan hun trekken dankzij de verschillende lichaamsproducten en zepen op basis van olijfolie. 

Woensdag 22 maart

Ötzi, the iceman. Het museum kwam tot leven dankzij een fantastische, gemotiveerde gids die zelf wel een beetje “Ötzi” leek. Gelukkig was hij niet bevroren want iedereen hing aan zijn lippen.

Laurin & Greif. Twee hotels, samen 8 sterren. Beide hotelmanagers leidden ons zelf rond in hun hotel.
Begeestering, toewijding, gastvriendelijkheid, alle aspecten van het hotelwezen ademen zij uit….en wij snoven het dankbaar op.
Als afsluiter boden ze ons in de Laurin bar een drink met tapas aan!

Donderdag 23 maart

Bio-boerderij, bio-koeien, bio-zwijnen, bio-SPECK.
In “the middle of ‘Südtirol’ “ , natuur + mens (met liefde voor natuur) = natuurproduct.
Bauernspeck, 12 maanden gerijpt, zoals het altijd zou moeten smaken.

Vrijdag 24 maart

We leven in een bergomgeving. Daarom bezoeken we het Messner Mountain Museum. Ondergedompeld in de alpinistenwereld, zencultuur en ….ecologische gevolgen. Onze kijk op de wereld is weeral “universeler”  geworden.

Erste + Neue Kellerei Kaltern. Indien er nog vragen waren, zijn ze nu opgelost. Wijnbouw, wijn maken, wijn ‘lageren’, wijn proeven, GEWÜRZTRAMINER, VERNATSCH, LAGREIN.

“Alles ist klar”.

 

 

 

Studiereis Südtirol: 6de jaar Hotel - 7de Specialisatiejaren

Onze jaarlijkse trip naar Südtirol van 13 maart t/m 26 maart is begonnen.

Maandag 13 maart

Vertrek om 05u30 met de leerlingen van 6 Hotel, 7 Banketaannemer-Traiteur en 7 Restaurantbedrijf en Drankenkennis
Na een zeer vlotte rit kwamen we om 17u30 in Brixen aan.

IMG_0462.JPG

Dinsdag 14 maart

Ons eerste bezoek, een voltreffer bij Käse-affineur DeGust. De eigenaar Hans ís gewoon kaas/PASSIE.

Woensdag 15 maart

Bäckerei, Konditorei, Metzgerei, Hotel: Emma Hellenstainer Hotelfachschule.
We zagen de verschillen tussen beiden scholen, een fascinerend bezoek.

Caroma Koffie: Robusta of Arabica, Ethiopië of Brazilië, Picking of Stripping, Amai wat een lekker kopje!

IMG_0454.JPG

Donderdag 16 maart

Zelfs het ambachtelijk bierbrouwen van helles, dunkel und weiße heeft voor ons geen geheim meer.

Daarna gooiden we ons lijntje uit bij visbedrijf DeNardo. Van een sardientje tot een volledige zwaardvis werd tot op de graat uitgelegd.