Wedstrijd rookvrije klassen

Ook dit schooljaar hebben al onze klassen van de eerste graad deelgenomen aan de wedstrijd rookvrije klassen. De bedoeling hiervan is om onze leerlingen te motiveren om niet (of niet meer) te roken, en hen bewust te maken van de gevaren die dit met zich meebrengt.
Alle klassen slaagden er in om voor minstens 90% of zelfs voor 100% rookvrij te zijn. Zij mochten dan ook allemaal een diploma ontvangen. 
De leerlingen van 2TW-H hadden geluk: zij wonnen een prijs van het Logo, en mochten een sessie Djembe volgen, wat dan ook een leuke bekroning was!

image00001.jpeg

1B: Bezoek Haven van Antwerpen

Op donderdag 18 mei brachten onze leerlingen van 1B een bezoek aan de Haven van Antwerpen. Na een rondrit waarbij ze heel wat te weten kwamen over het reilen en zeilen in de haven, maakten de leerlingen in de namiddag op een interactieve manier kennis met verschillende beroepen binnen de havensector. Zo mochten ze zelf een pijpleiding aanleggen en kropen ze ook in de huid van een ladingplanner, douanebeamte en kunststofbewerker. Het werd een leuke en vooral leerrijke uitstap! 

1Ba: een fotograaf op bezoek!

Vandaag ontvingen de leerlingen van 1Ba een fotograaf in hun klas. Na een boeiende uitleg over de evolutie van fotografie, een kennismaking met verschillende soorten fotografie, kennismaking met het werk van een aantal beroemde fotografen en een demonstratie van 'photoshop' mochten de leerlingen zelf aan het werk: opstellen van de flitsinstallatie, lichtmeting en foto's nemen. Het werden twee boeiende lesuurtjes.

1ste graad: Wereldmeerdaagse Brasschaat

Wereldburgerschap, wat is dat? Dit ontdekte onze eerste graad op vrijdag 17 februari 2017 op de wereldmeerdaagse in Brasschaat. Een ganse voormiddag konden de leerlingen zich inleven in 'zorg dragen voor een betere wereld'. Thema's als milieu, waterverontreiniging, vluchtelingen, kinderrechten, ... kwamen aan bod. Op een speelse manier leerden ze heel wat bij.

1ste graad: Damiaanactie

De leerlingen uit de eerste graad werkten twee weken gedurende de godsdienstlessen rond Damiaanactie. Na het bekijken van een documentaire over het leven van twee Indische jongeren, gingen ze op een creatieve manier aan de slag. De leerlingen uit 1B maakten een woordspin over het leven van Sujeet. Ze vergeleken het leven van Nishu met hun leven en werkten dit uit in een tekening. De leerlingen uit de A-stroom en BVL gaven het leven van de twee jongeren weer in een mindmap.  

Stella Maris 21 september 2016:: COEXIST

TEAMDAG COEXIST woensdag 21 september 2016

 

School maken doe je niet aan de schoolbanken alleen. Er is een verbintenis voor nodig, een liaison tussen leraren en leerlingen en alle mensen die van binnen en van buiten met de school te maken hebben. Stella Maris Merksem ondervindt dagelijks het belang van zo’n samenwerking. De mix aan nationaliteiten en aan overtuigingen dwingt tot voortdurende reflectie en open dialoog. Geen evidentie in deze tijd maar wel een absolute noodzaak. Een team van leraren zette deze nood om in klare taal: COEXIST. Zo eenvoudig kan het zijn om alles te vatten waar ze aan willen werken.

Leraren en leerlingen kwamen woensdag 21 september samen in Park Spoor Noord. Elke klas heeft er zijn vlag gemaakt met dit ene woord. 48 doeken om een gans jaar iedereen te herinneren aan de essentie van hun samenzijn op school. Met dit jaarthema schrijft de school zich in in een grootschalig project om de cirkel van geweld te helpen doorbreken. De directie zette zich voluit achter het project. Lin Van de Cruys: “We willen een positief signaal geven. Elke leerling, elke jongere verdient het om te voelen dat hij ertoe doet en te ervaren dat hij deel mag zijn van het grotere geheel. We kennen de malaise van schoolmoeheid en schooluitval, maar willen niet toegeven aan doemdenken. Jongeren moeten beseffen dat ze altijd nog een keuze hebben. Het is aan ons om hen daaraan te blijven herinneren.”