Uitstap VUB - Fotonica - Brussel

Op dinsdag 5 februari trokken we met de klassen 6TW en 6OP in de voormiddag naar de VUB in Etterbeek voor de wetenschapsshow Fotonica. Deze had als rode draad alles wat te maken had met optica. Na een introductie door de presentator werden er 6 verschillende onderwerpen op een luchtige manier en met demonstraties doorweven presentatie voorgesteld. Deze onderwerpen waren onder meer "Wat is licht?", "Transporteren van licht" of "Fluorescentie". Na elk deeltje was er de mogelijkheid om, via het verzenden van smsen, deel te nemen aan een quiz. Op het einde van de show wonnen de 5 beste scores dan een prijs, uitgereikt door de VUB. De leerlingen volgden geïnteresseerd de presentaties en vonden het een leuke uiteenzetting. Na het middagmaal op de VUB vertrokken we met de tram en de metro naar het centrum van Brussel. Daar maakten we een stadswandeling langs belangrijke bezienswaardigheden in Brussel zoals de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, de Beenhouwersstraat, de beurs, de Grote Markt en uiteraard Manneken Pis. Vervolgens terug met de trein naar Antwerpen na een leuke en interessante dag.

Studiereis Parijs - 6 Optiek en 7 Optiek

Op woensdag 26 september trokken we met de lln. van 6 OP en 7 OP naar Parijs voor een
stadsbezoek om een bezoek te brengen aan de Silmo, de jaarlijkse internationale vakbeurs voor de optiekwereld in Villepinte nabij Parijs.
Op woensdag en donderdag verkenden we Parijs te voet, met de metro en per fiets.
Een stadsbezoek per fiets loont echt de moeite en is ook in Parijs een aanrader. De lichtstad bewonderen vanop de Eiffeltoren blijft indrukwekkend.
Op vrijdag namen we de shuttle naar Villepinte voor de eerste beursdag van de Silmo: de grote poort van de bedrijfswereld ging open.
Nieuwe collecties monturen en zonnebrillen, nieuwigheden voor low vision, de laatste ontwikkelingen voor contactologie en optometrie, demonstraties van de allernieuwste slijpautomaten, kortom, we hadden ogen te kort om alles van dichtbij te volgen en te bestuderen. Zaterdag namen we de tijd om langs winkelgalerijen te kuieren en dan keerden we met de Thalys terug naar Antwerpen.

7 Optiek bezoekt de firma Microlens te Elst (Arnhem)

op maandag 20 november bezochten we met 7 Optiek de firma Microlens te Elst (Arnhem), Nederland. Dit bedrijf produceert zowel vormstabiele, sclerale als zachte contactlenzen. De leerlingen werden wegwijs gemaakt in de wereld van de sclerale lenzen (vaak voor medische toepassingen). We werden doorheen het hele productieproces geleid. Van bestelling tot aflevering. Frezen, polijsten, graveren, schoonmaken, alles kwam aan bod. 

Voor nog meer info kan je terecht op:

https://www.microlens.nl/nl/

 
20171120_141719.jpg
 

7 Optiek goes Silmo @Paris

2017-10-09 16.34.34.jpg

De leerlingen van 7 Optiek zijn naar de optiekbeurs in Parijs geweest. Iedereen die opticien wil worden, moet Silmo eens gezien hebben, en dat hebben we dan ook gedaan!

De Thalys bracht ons op zondag 7 oktober veilig naar Parijs. Een zonnige wandeling leidde naar ons hotel. Wat opgefrist trokken we de stad in voor een wandeling waarbij iedereen een gidsbeurt verzorgde. Prettig om de sfeer van de stad op te snuiven en al enkele bezienswaardigheden mee te pikken.

2017-10-08 18.24.02.jpg
2017-10-08 15.14.22.jpg
DSC_0063.JPG
DSC_0001.JPG
DSC_0004.JPG
DSC_0024.JPG
DSC_0083.JPG

Maandag stond Silmo op het programma. We hadden wel wat bekijks: een jeugdig groepje dat rechtstreeks naar een bal kon gaan, zo strak in het pak! Enkele woorden om de beurs te omschrijven: groots, héél veel monturen en toestellen, best wel warm in dat pak met das, een goede oefening voor onze talen, te weinig tijd om alles te bekijken,… We waren moe, achteraf, maar niet te moe om naar Montmartre en de Eiffeltoren by night te gaan!

2017-10-09 08.48.45.jpg
2017-10-09 08.48.25.jpg

Dinsdag was onze laatste dag al in Parijs. Een vrolijke Nederlander was onze gids op de fiets. Een hele leuke manier om op korte tijd veel van de stad te zien én er nog wat over te weten te komen. Achteraf was er nog wat tijd voor een gezellige wandeling als afscheid van de stad. De combinatie Silmo-Parijs was perfect geslaagd. Konden we deze driedaagse nog eens doen, dan zouden we niet twijfelen!

2017-10-10 10.52.47.jpg
DSC_0239.JPG
2017-10-10 08.27.56.jpg
DSC_0157.JPG
DSC_0167.JPG
We sluiten dit fotoverslag af met een kleine OPTIEKse illusie :-) 

We sluiten dit fotoverslag af met een kleine OPTIEKse illusie :-) 

4-4 tornooi voetbal 25 oktober 2017

Het is een jaarlijkse gewoonte; het 4-4 veldvoetbaltornooi op de terreinen van 'Vlug Vooruit'.   

We gingen dit jaar gaan voor 'kwaliteit' in plaats van 'kwantiteit' (3 jaar geleden waren we hier met 70 leerlingen).  Er waren toen ook maar enkele scholen ingeschreven. Nu komen er scholen uit Brasschaat, Ekeren en Borgerhout.  Er waren ook enkele ploegen ingeschreven van 'Marco Polo', deelinstelling van SISODM  met jongeren die nog maar net in België zijn.

Vandaag konden we beroep doen op 2 ploegen bij de scholieren; 1 ploeg bij de cadetten; 2 ploegen bij de miniemen en 1 damesploeg. 

Ilias, Davian, Fareeda en Nathan

Ilias, Davian, Fareeda en Nathan

Tariq, Mohamed, Abdullah en ... Boaz

Tariq, Mohamed, Abdullah en ... Boaz

Omar, Abdelilah, Yunus, Ibrahim en Mounir

Omar, Abdelilah, Yunus, Ibrahim en Mounir

Destiny Gilbert Jeremy Felix Jahya Neibely

Destiny Gilbert Jeremy Felix Jahya Neibely

Youssef, Davon, Vladek en Lasana

Youssef, Davon, Vladek en Lasana

Celien, Barizah, Parvana, Anika en Esi

Celien, Barizah, Parvana, Anika en Esi

 De dames moeten binnenkort aantreden op het veldvoetbaltornooi in Herenthout (tegen scholen uit Herentals en Heist-op-den-Berg).  Ideaal om dus elkaar beter te leren kennen.  In een aanvangsfase ging het moeilijk maar tegen 16u stond er een echte ploeg op het veld en werden de wedstrijdjes gewonnen.  De progressie was opmerkelijk en het plezier was aanstekelijk.  Esi en Celien vonden elkaar blindelings op het veld en dat is fijn.  Ook de andere wedstrijden verliepen in vriendschappelijke sfeer.  

De organisatie verliep voor de rest perfect.  Ook op sportief vlak deden we het goed en nestelden onze SteM ploegen zich bij de eersten in de rangschikking.

 
Resultaten.png
 

Klik hier voor meer foto's

Front.png

Spirulina-project - 4/5/6TW en 7CP

 

Afgelopen vrijdag stond in teken van ons project rond de kweek van Spirulina.

De dag ging van start met een lezing van Koen Fauconnier, zaakvoerder van AgrAqua, die met veel enthousiasme en een zeer uitgebreide kennis onze leerlingen duidelijk maakte wat er allemaal komt kijken bij de kweek van Spirulina.
Na deze lezing gingen de leerlingen in drie groepen naar de labo's om deel te nemen aan drie verschillende workshops. Zo hebben onze leerlingen hun eigen voedingsbodem gemaakt, de Spirulina-algen bestudeerd onder de microscoop en zelf een Secchi-meter gebouwd om de concentratie aan Spirulina-algen te bepalen.

Hieronder vindt u een aantal sfeerbeelden van de dag zelf.

 

Foto 1.jpg
Foto 2.jpg
Foto 4.jpg
Foto 5.jpg
Foto 6.jpg
Foto 8.jpg
Foto 9.jpg
Foto 10.jpg
Foto 11.jpg
Foto 12.jpg
Foto 13.jpg
Foto 14.jpg